Blog » Valpreventie

Charel Damhuis

Vallen is een groot probleem bij ouderen. Ongeveer 33% van de ouderen boven de 65 jaar valt minstens één keer per jaar, 50% van de ouderen boven de 75 jaar en 60% van de ouderen boven de 80 jaar (VeiligheidNL, 2022). Deze valincidenten leiden vaak tot lichamelijke problemen en soms zelfs fracturen (5%). Dit gaat gepaard met hoge medische kosten (300 miljoen euro per jaar). Deze mensen komen na een valincident vaak bij een fysiotherapeut. Maar door de vergrijzing kom je steeds vaker oudere patiënten met bijvoorbeeld rugklachten tegen, waarvan secundair het valrisico ook hoger is. Bij ons in de Gemeente zijn ze al bezig met verschillende praktijken om het programma op te zetten. Hierdoor werd de cursus Valpreventie vanuit mijn werk in de praktijk aangedragen en ben ik deze gaan volgen, aangezien ik het erg interessant vind!

Vallen geeft ook psychosociale gevolgen, zoals verminderde zelfredzaamheid en valangst. Valangst kan ook tot gevolgen hebben dat zij minder gaan bewegen, waardoor ze fysiek achteruit gaan en ook weer eerder vallen (vicieuze cirkel). Dit willen we dus graag voorkomen!

Tijdens de cursus kregen we eerst een theorie gedeelte over onder andere de mechanismen van het vallen bij ouderen en welke factoren een rol spelen. De beste voorspeller voor een val is een val in het verleden. Daarnaast zijn er vele andere factoren zoals: verminderde balans, spierkracht, mobiliteit, zicht, medicatie, reactievermogen, valangst, slecht schoeisel, matjes, etc. Een andere risicofactor is het minder goed kunnen uitvoeren van dubbeltaken. Met een duidelijk voorbeeld in de realiteit die ik wel interessant vond: “Stop walking when talking”, wat ook een goede voorspeller voor het vallen is.

Hierna gingen we het praktijkprogramma uitvoeren. Het vallen verleden tijd (VVT) programma bestaat uit het oefenen op een hindernisbaan, valtrainingen en sport- en spelvormen.

In de hindernisbaan zitten situaties uit het dagelijks leven die valgevaren met zich meebrengen, zoals oneffen tegels, hellingen, smalle weggetjes, etc. Zij moeten dit herkennen en strategieën ontwikkelen om hiermee om te gaan. De balans, coördinatie en gang wordt hiermee getraind.

Het programma is ontwikkeld om vallen te voorkomen, maar het is onmogelijk om alle valincidenten te voorkomen. Dus hierna gingen we technieken uit oosterse vechtsporten aanleren om zo veilig mogelijk te leren vallen. De fysiotherapeut wist de overeenkomsten van zijn Judo achtergrond en valpreventie training erg leuk te combineren.

Het onderdeel sport en spel is gericht op lopen in een ruimte waarbij je moet anticiperen op de omgeving en goed het starten en stoppen van hun bewegingen moeten timen. Dit was vooral erg leuk om te doen met een groep.

Het programma vermindert valincidenten (46%), waarbij nagenoeg iedereen (96%) het gevoel had minder risico te lopen om te vallen en zij minder bang waren om te vallen (90%). Daarnaast ben je lekker actief bezig, is het leuk en ben je aan het trainen.

Maak Rimpels

Ook Maak rimpels heeft als missie om betekenis ouder worden te ondersteunen. Door niet alleen mensen die ziek zijn of een hoog valrisico hebben te helpen, maar aan primaire preventie te doen: vóórkomen dat iemand valt. Ze hebben programma’s om te werken aan balans, kracht en flexibiliteit, waarmee je meer beweegt en het valrisico daalt.

Bronvermelding: Infographic Valongevallen 65-plussers 2022 | VeiligheidNL. (n.d.). Unc Inc / Unc Inc Amsterdam - uncinc.nl. https://www.veiligheid.nl/kennisaanbod/infographic/infographic-valongevallen-65-plussers-2022

Maak een gratis proefaccount aan en probeer het zelf

Stopt automatisch na 30 dagen

Achtergrond

Contact

Telerevalidatie.nl
Smientstraat 55
2492 PB Den Haag